KNRM-er Dirk Klinkenberg ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Door: Ynte Dragt Algemeen
Foto: V.l.n.r. Dirk Klinkenberg, burgemeester Jannewietske de Vries en echtgenote Rita Klinkenberg
Foto: V.l.n.r. Dirk Klinkenberg, burgemeester Jannewietske de Vries en echtgenote Rita Klinkenberg Foto: Ubbo Posthuma

HINDELOOPEN – Op vrijdagmiddag 25 april werd KNRM-er Dirk Klinkenberg verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Zoals veelal gebruikelijk is, werd Dirk met een smoes naar het KNRM station in Hindeloopen gelokt. Hij zou een gesprek hebben met iemand van Boskalis over de vismigratie op het IJsselmeer.

Om ca.13.30 uur stapte de 55-jarige Dirk niets vermoedend naar het Hylper boothuis, waar zijn echtgenote Rika, dochter Marieke en schoonzoon Jelmer en verdere familieleden hem zaten op te wachten. Ook vrijwilligers van de KNRM Harlingen en Hindeloopen waren aanwezig. Groot was dan ook zijn verbazing toen hij binnen stapte. “Wat mutte jumme hier”, liet de tegenwoordig in Makkum wonende Ouwe Seun zich ontvallen. Even later kwam ook burgemeester Jannewietske de Vries binnen om hem de versierselen op te spelden.

Bijna 40 jaar is Dirk betrokken als vrijwilliger bij de KNRM. In 1983 begon de geboren Harlinger aan huis in Harlingen met een reddingwinkel waar alles op het gebied van de KNRM te koop was. Ook stond hij zijn waren te verkopen op braderieën, Visserijdagen enz. Dirk is werkzaam op het Harlinger havenkantoor. Twee jaar geleden werd hij als schipper gevraagd in Hindeloopen en tevens om alle neuzen van de medewerkers weer dezelfde kant op te krijgen. Zeven jaar geleden verhuisde het gezin van Harlingen naar Makkum. Dirk is ook nog voorzitter van de stichting (ORG) Oude Redding Glorie.

Na een kort optreden van een gemeentelijke gitarist, waarbij gezamenlijk een speciaal gecomponeerd lied over Dirk werd gezongen, sprak burgemeester De Vries hem toe.

“Jij bent een ware held van de KNRM stations Harlingen en Hindeloopen. Met hart en ziel heb je je van 1988 tot 2017 ingezet als plaatsvervangend opstapper bij de KNRM. Dag en nacht stond je klaar om naar reddingsacties op zee te gaan. Tussen 2008 en 2017 was je ook instructeur ‘Eerste hulp KNRM’ en verzorgde je op het reddingstation EHBO lessen. Jou leidingkwaliteiten komen duidelijk naar voren wanneer je de bemanning moet begeleiden tijdens gevaarlijke en spannende momenten”, aldus burgemeester De Vries. 

Ook liet ze weten dat Dirk betrokken was bij maar liefst 795 acties en 2704 mensen aan wal heeft gebracht. “Jou toewijding in het redden van mensenlevens en jou bemoeienissen voor het varend erfgoed maken jou een ware held. Om reden van je jarenlange en belangeloze inzet voor de maatschappij, heeft zijne Koninklijke Hoogheid het behaagt om jou Dirk Simon Klinkenberg bij Koninklijk besluit te benoemen als lid in de Orde van Oranje Nassau.” Hierna werd het lintje op de brede borst van Dirk gespeld en klonk een groot applaus van de aanwezigen.

Met een hapje en drankje werd nog even gezellig nagezeten.

Tekst: Ubbo Posthuma