De ‘Grutte Griene’ komt terug naar Langweer

Door: Douwe Bijlsma Sport
Skûtsje de Twee Gebroeders komt terug naar Langweer
Skûtsje de Twee Gebroeders komt terug naar Langweer Thomasvaer

LANGWEER - Stichting Skûtsjes Doniawerstal heeft besloten om komend seizoen niet meer gebruik te maken van de Jonge Jan, de Twee Gebroeders komt terug naar Langweer. “Door de bestaande zeilformule heeft dit schip evenveel kansen in het SKS-kampioenschap als de andere dertien”, zo laat de stichting weten.

De ‘Grutte Griene’ zoals het skûtsje ook wel genoemd wordt is in 1914 in opdracht van Rienk Ulbeszoon Zwaga uit Langweer gebouwd en “kan met recht het Langwarder skûtsje genoemd worden”. Het huidige skûtsje de Jonge Jan gaat terug naar haar vorige eigenaar.

Skûtsje aanpassen
In het afgelopen jaar zijn de rompen van verschillende SKS-skûtsjes aangepast teneinde het maximale aantal vierkante meters uit de in 2020 vastgestelde formule te halen. De romp werd terug geknikt waardoor de waterlijn langer werd en de diepgang minder. Hierdoor kon, geheel conform de reglementen, het zeiloppervlak met circa 10 vierkante meter vergroot worden. “Langwar zal de Twee Gebroeders ook laten aanpassen, waarbij het doel is om wat hanteerbaarheid ensnelheid betreft het optimum te bereiken.”

Verwacht wordt dat het skûtsje in mei wedstrijd klaar zal zijn. De commissie wordt in de werkzaamheden bijgestaan door Van Oossanen Naval Architects.