Woningbouw vraagt provinciale regie en samenwerking

Door: Henk van der Veer Algemeen
Woningbouw vraagt provinciale regie en samenwerking
Woningbouw vraagt provinciale regie en samenwerking Foto Gemeente SWF

LEEUWARDEN- Meer provinciale regie, goede samenwerking en structurele financiële ondersteuning vanuit het Rijk moeten de realisatie van de Friese woningbouw versnellen. Dat blijkt uit een inventarisatie van knelpunten bij de 18 Friese gemeenten. Dat is ook nodig. Friese jongvolwassenen en ouderen hebben nu moeite om een betaalbare woning te vinden. Het doel is daarom om de woningbouwafspraken uit de regionale woondeals versneld uit te voeren. Dat spraken minister De Jonge, de 18 Friese gemeenten en de provincie af.

Positief is dat de projecten uit de woondeals realistisch zijn, zo blijkt uit een knelpuntenanalyse die door adviesbureau KAW in opdracht van de provincie is uitgevoerd. Maar om deze projecten ook snel uit te voeren is wel regie van zowel gemeenten als provincie nodig. Gedeputeerde Staten nemen de adviezen uit de rapportage om meer regie te nemen, de gemeenten te ondersteunen en planologische belemmeringen weg te nemen over. Gemeenten kunnen ondersteund worden bij het maken van een actuele woonzorgvisie. Om woningbouwplannen vlot te realiseren is een goede samenwerking cruciaal.

Gedeputeerde Sijbe Knol is zich bewust van de noodzaak van versnelling: “Wy binne yntinsyf yn petear mei de gemeenten oer de realisaasje en it weinimmen fan knyppunten. As it nedich is, stelle wy ekstra jild beskikber om it meitsjen fan plannen oan te fiterjen. As bliken docht dat ús regeljouwing de realisaasje fan wenningen yn it paad stiet, dan sykje wy dêr in oplossing foar. Fansels kin net alles, wy hawwe ommers noed foar it karakteristike Fryske lânskip.” 

De komende jaren neemt het aantal huishoudens in Fryslân verder toe

Het tekort aan woningen is vooral merkbaar onder jongvolwassenen voor wie het moeilijk is geworden om een betaalbare woning te krijgen. Door het Rijk en de provincie zijn financiële middelen beschikbaar gesteld om de realisatie van betaalbare woningen te versnellen. Hiermee kunnen de gemeenten worden ondersteund. In de regionale woondeals is met de minister afgesproken dat de Friese gemeenten een gezamenlijke aanvraag zullen doen voor de Woningbouwimpuls, zodat de woningen betaalbaar blijven.