Burgemeester Jannewietske de Vries wil graag herbenoemd worden

Door: Henk van der Veer Algemeen
Burgemeester Jannewietske de Vries wil graag herbenoemd worden
Burgemeester Jannewietske de Vries wil graag herbenoemd worden Foto Ester Bouwsma Fotografie

SNEEK- Burgemeester Jannewietske de Vries (62), die op 27 september 2018 haar werk als burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân begon, heeft de gemeenteraad aangegeven dat ze herbenoemd wil worden. 

De gemeenteraad stelt voor een vertrouwenscommissie in te stellen met de bedoeling om voor 1 mei 2024 de aanbeveling om Jannewietske de Vries te herbenoemen. Die aanbeveling gaat dan naar de minister van Binnenlandse Zaken 

Een burgemeester wordt benoemd voor zes jaar. Na zes jaar komt hij of zij in aanmerking voor een herbenoeming voor weer zes jaar. Voor het einde van de benoemingstermijn geeft de zittende burgemeester aan of hij of zij voor herbenoeming in aanmerking wil komen. Dat heeft burgemeester Jannewietske de Vries nu gedaan. 

De commissaris van de Koning, in dit geval CvdK in Fryslân (Arno Brok), ziet toe op de kwaliteit van het herbenoemingsproces, pleegt zo nodig overleg met betrokkenen en brengt advies uit aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de aanbeveling van de gemeenteraad. De burgemeester wordt herbenoemd bij Koninklijk Besluit.

In principe volgt de minister de voordracht. Een burgemeester wordt voor zes jaar benoemd, na zes jaar is telkens weer herbenoeming mogelijk.