Reünie 35 jaar Elfstedentocht

0

HINDELOOPEN – Gisteren was de reünie van de Elfstedentocht van 21-2-1985.

De dertiende Elfstedentocht werd op 21 februari 1985 geschaatst, 22 jaar na de laatste Elfstedentocht in 1963 konden de schaatsen weer ondergebonden worden. De tocht werd bekendgemaakt door de voorzitter van de Vereniging der Friesche Elfstenden, Jan Sipkema, binnen een jaar na zijn aantreden.

Evert van Benthem wist na een eindsprint met Jan Kooiman, Jos Niesten en Henri Ruitenberg met enkele decimeters verschil te winnen. Hij vestigde ook een nieuw Elfstedenrecord in 6 uur en 47 minuten.
Lenie van der Hoorn was de snelste bij de vrouwen.

16.179 tochtrijders en 276 wedstrijdschaatsers deden een poging het felbegeerde kruisje te bemachtigen. De live verslaggeving werd verricht door Koos Postema en Mart Smeets. Op 21 februari 2015 werd de Elfstedentocht in zijn geheel opnieuw uitgezonden op NPO Best.

Velen die de tocht gereden hebben waren gisteren aanwezig waaronder: Evert van Benthem, Henri Ruitenberg, Jos Niesten, Jan Kooiman, Lenie van de Hoorn – Langelaan, Betty Westerveld-van Rijn, Ineke Kooiman-van Homoet en vele anderen.

Foto’s: Orange Pictures

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend