Patyna beraadt zich op nieuwbouw Finke na terugtrekken Talant

Patyna beraadt zich op nieuwbouw Finke na terugtrekken Talant

0

Koudum-Ouderenzorgorganisatie Patyna heroverweegt de nieuwbouw van het project de Finke in Koudum. Na het onverwachte besluit van Talant/Alliade om zich terug te trekken uit het plan wordt gekeken hoe het project verder ingevuld kan worden. Zorgorganisatie Talant zou in eerste instantie 24 appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking bezetten. Tevens zou een deel van de cliënten deelnemen aan de activiteiten en dagbesteding. In totaal is ruimte voor 40 cliënten van Patyna in het plan.

Door de afnemende wachtlijsten van cliënten komt moederorganisatie Alliade tot dit besluit. Patyna probeert in samenwerking met andere partijen tot een andere invulling te komen. ‘We gaan nu eerst kijken, samen met het dorp, of er andere samenwerkingspartners zijn om zo te proberen het plan overeind te houden’, aldus bestuursvoorzitter Johan Krul van Patyna.

Talant heeft gedurende vier jaar in de projectgroep gezeten en mee gepraat met alle ontwikkelingen. Ook is een gezamenlijke intentie-overeenkomst getekend. ‘Talant heeft zich tot het uiterste ingespannen om extra aanmeldingen te krijgen, maar dit is helaas niet gelukt. Doorgaan is daardoor voor Talant een te groot risico. Bovendien kan Talant dan de kwaliteit van zorg niet garanderen die we cliënten willen bieden’, zegt bestuurder Wilfred Juurlink van koepelorganisatie Alliade.

Juist de ontwikkeling van de Finke 3.0 is uniek wat betreft de samenwerking tussen meerdere zorgpartijen en met de gemeenschap van Koudum. Krul: ‘We hebben toegewerkt naar een voorziening met zorg-appartementen en gemeenschappelijke ruimten waarbij het verzorgingsgebied van 10.000 mensen mee gediend is.’

Het plan van de nieuwbouw van de Finke bestaat niet uit één gebouw, maar een ‘wijk’ van meerdere gebouwen. Deze opzet zorgt ervoor dat de Finke er niet uit zal zien als een zorgcomplex, maar als een reguliere wijk in Koudum. Centraal middelpunt wordt gevormd door ‘de KAS’, een multifunctioneel gebouw voor activiteiten, eerstelijns behandelaren, dagopvang, een sociaal café en kantoren. In het tot stand komen van ‘de KAS’ hebben dorpsgenoten van Koudum een grote rol gespeeld. Het plan zal in fases worden gebouwd, zodat de huidige bewoners op het terrein van de Finke kunnen blijven wonen. De verwachting is dat de volledige nieuwbouw eind 2021 gereed is.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend