Torenuurwerk Blauwhuister Sint Vituskerk eeuw oud

Torenuurwerk Blauwhuister Sint Vituskerk eeuw oud

0

Blauwhuis – Zondag 31 maart half tien viert Blauwhuis de 100e verjaardag van zijn torenuurwerk. Symbolisch op deze dag, in verband met het ingaan van de zomertijd.

Omdat het ‘bij brand en andere rampen volstrekt noodzakelijk is’ werd er bij de bouw van de kerk in 1868 besloten de toren van een uurwerk te voorzien.

Reeds in 1919 werd het eerste uurwerk vervangen door het huidige, dat nu dus al 100 jaar de tijd aangeeft in Blauwhuis en wijde omgeving. Het uurwerk werd geleverd door de R. Eijsbouts fabriek van Torenuurwerken te Asten voor f.1.900,00.

Er is zondag 09.30 uur er een thema Viering ‘Tijd’ onder leiding van Pastor Lucas Foekema, met première van de korte film van het uurwerk.
Rond 10.30 uur is er achterin de kerk koffie en uitleg van de werking van het uurwerk door Willem Witteveen; aansluitend is er mogelijkheid tot bezichtiging van het uurwerk boven in de toren.

Het uurwerk slaat ieder vol uur, kwartier en halfuur.
Bovendien slaat het ‘s morgens 7 uur, ‘s middags 12 uur en 5 uur het zogenaamde ‘Anglus’ gebed (Engel des Heren).

Jan Landman en Willem Witteveen zorgen er voor dat het uurwerk en 3 slagwerken tweemaal per week handmatig opgewonden worden. Ze draaien dan met een slinger de 4 gewichten van ieder 150KG omhoog. Willem Witteveen: “Het is een prachtig stuk techniek en tegelijkertijd een uitdaging om de tijd altijd precies goed te houden”.

Belangstellenden zijn zondag van harte welkom bij ‘Alles heeft zijn tijd’.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend