Ontdek de Makkumersúdwaard tijdens een struintocht

Ontdek de Makkumersúdwaard tijdens een struintocht

0

Makkumersúdwaard – Verspreid over de IJsselmeerkust wisselen grote stukken natuur zich met recreatieve gebieden. Zo ook bij de Makkumersúdwaard, dat aan de rand van het toeristische dorp Makkum ligt. Hier kun je volop genieten van de rust en een mooie wandeling maken. 

De Makkumersúdwaard is een soort schiereiland in het IJsselmeer. Hier loop je door de kruidenrijke ruigtes en rietvelden. In het gebied leven veel verschillende vogels. Het baardmannetje is er een voorbeeld van. Deze bijzondere rietvogel buitelt als een echte acrobaat door het riet en eet zomers insecten. Zodra de winter in aantocht is, dan schakelt hij over een vegatarisch dieet van (riet)zaden. Om deze zaden te kunnen verteren past deze kleine rietvogel zijn maag aan. Het baardmannetje is te herkennen aan zijn karakteristieken ‘bakkebaarden’,

In het ondiepe water voor de kust zijn begin oktober regelmatig kleine zwanen en knobbelzwanen te vinden. Langs de Friese IJsselmeerkust worden soms meer dan tweeduizend kleine zwanen geteld, dat is twintig procent van de wereldpopulatie. Zo komen af op de onderwaterplanten die hier groeien en eten bijvoorbeeld de wortelknolletjes van het fonteinkruid. De elegante watervogels verdwijnen weer zodra de knolletjes op zijn. Tot die tijd krijgen ze gezelschap van eenden als de brilduiker en tafeleend.

Op woensdag 11 december van 14.00 uur – 16.00 uur neemt een natuurgids je mee door dit mooie landschap. Grijp deze unieke kans, trek de wandelschoenen aan en geniet al wandelend van de Friese natuur. Interesse? Meld je uiterlijk voor 10 december aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/activiteiten of via 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas. Voor niet-leden betalen € 4,- en voor kinderen t/m 12 jaar € 2,-.

Foto: Dico de Klein/It Fryske Gea

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend