Lezing: Ontstaan van de Friese steden aan het water op 16 februari in Hindeloopen

Lezing: Ontstaan van de Friese steden aan het water op 16 februari in Hindeloopen

0

Hindeloopen – De Friese steden kennen een lange ontstaansgeschiedenis; iedere stad op haar eigen wijze. Binnen de stadsgrenzen waren de meeste steden onafhankelijk, maar een grote bovenlokale rol hebben ze nauwelijks gespeeld. Wat opvalt is, dat ze allemaal in het kleigebied van Friesland liggen. De binding met het water en de vruchtbare gronden is duidelijk zichtbaar.

Het vaarwegennet zorgde voor de onderlinge samenhang tussen de steden. Toch is de verhouding tot het water voor elke stad sterk verschillend. Waar het water voor de één rampspoed bracht, was het voor de andere stad juist een zegen. Gabriël Vriens belicht in zijn lezing de ontstaansgeschiedenis van deze beroemde elf steden aan het water. Met speciale aandacht voor één stad, die een ander bestaansrecht kende.

Lezing Museum Hindeloopen, zondag 16 februari, 15.00 uur

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend